26 mai 2013

Incepe balul - scurta radiografie a situatiei din Cipru.

Azi in presa ciprioata a aparut o stire conform careia dupa alipirea Laiki Bank la Bank of Cyprus, din nou-creata banca vor trebui disponibilizati 20% din angajati! Vestea, cu siguranta, nu va cadea bine. Aceasta, in paralel cu alte concedieri din sectorul de stat si din companiile semi-guvernamentale, ii va face pe ciprioti sa constientizeze si mai mult situatia in care se afla. 
Somajul, la nivel oficial, se invarte in jurul a 15%.
 Din ce in ce mai multe afaceri se inchid sau isi restrnag activitatea lasand spatiile comerciale goale. Pe fiecare strada este cel putin un spatiu de inchiriat. Mai mult, pe bulevardele principale unde pana nu demult trebuia sa cauti ani de zile pana gaseai un spatiu, acum se gasesc pe alese. 
Emigrantii, fie ca sunt romani sau ale nationalitati se intorc in tarile de origine sau pleaca spre alte tari lasand si ei la randul lor locuintele goale. Cei care nu pleaca isi trimit in tara familia si se aduna cate 2-3 sau chiar mai multi in aceeasi locuinta. Ca si in cazul spatiilor comerciale, pe fiecare strada se vad bannere care marcheaza casele sau apartamentele de inchiriat. 
Cum foarte multi ciprioti traiau din chirii, fie ca sunt spatii comerciale sau locuinte, aceasta evolutie a economiei ii loveste din plin.
Deja incepe sa-mi para interesant cum mall-urile sunt pline, masini exclusiviste inca se vand iar terasele abunda de clienti. 

Un comentariu:

  1. Acum in 2017 daca vii, sa stii ca is pline ochi hotelurile, restaurantele, iar chiriile sunt f greu de gasit in Limassol. Sunt si greu de gasit, si scumpe :) Au castigat din turism de au rupt, posibil datorita problemelor din celelate tari unde mergeau turistii (Egipt, Turcia, etc).

    RăspundețiȘtergere